Den 1 Mai 1968 ble den menneskeskapte øya utenfor Italias østkyst erklært selvstendig av dens skaper og grunnlegger Giorgio Rosa. 

Giorgio Rosa var en Italiensk ingeniør som ønsket å skape en egen fristat og bygget derfor liten plattform like utenfor Italiensk farvann hvor han så drev en bar og et diskotek. Plattformen var ca 400 kvadratmeter stor og ble holdt oppe av ni stålkonstruksjoner. På “øya” var det blant annet et postkontor, en bar, et diskotek og en restaurant, og Italienske myndigheter mente derfor Giorgio Rosas virkelige grunnlag for opprettelsen av “øya” var et forsøk på å slippe unna Italienske skatter og avgifter. 

Bilde fra filmen Republic of Rose Island

Giorgio Rosa på sin side hevdet hans “øy” var en suveren stat og greide å fremlegge krav om selvstendighet både i FN og Europarådet, og Italienske myndigheter valgte derfor å gå til “krig” mot øye og destruerte den 13. Februar 1969. 

Historien om Republikken Rossa har siden den ble destruert vært del av Italiensk populærkultur, og har blant annet vært omtalt i flere tegneserier og filmer. Øya og Giorgio Rosas historie har også vært grunnlag for flere dokumentarer og studier på bakgrunn av dens ekstraordinære opphavshistorie. 

Giorgio Rosa døde i 2017, men hadde da gitt sin godkjennelse til produksjonen av filmen” Republic of Rose Island” som ble utgitt i 2020 og som du kan se på strømmetjenesten Netflix. 

Under kan du se en trailer for filmen.

Video fra YouTube